Elektrodeionizacija EDI

EDI sustavi uklanjaju ionizirane i ionizirajuće vrste iz vode koristeći električno aktivne medije i električni potencijal (istosmjerna snaga) kako bi utjecali na transport iona. Korištenjem ove vrste tehnologije pročišćavanja, lužnate i kisele vrste kemikalija nisu potrebne. Voda koju je RO-EDI obrađivao obično je premašila kupčeve standarde visoke čistoće.

Elektrodeionizacijski sustav je kontinuirani elektro-kemijski proces deionizacije vode gdje ionske membrane, miješana slojna smjesa i istosmjerni napon zamjenjuju standardni postupak opasne kiselo-kaustične regeneracije kemikalija.

U najnovijoj tehnologiji EDI, voda koja ulazi u module EDI -a mora se prethodno obraditi s RO iz više razloga.

Koje su, međutim, prednosti i nedostaci omekšavanja i jjednostupanjske i dvostupanjske RO kao predobrade?

Mnogi EDI sustavi za obradu vode djeluju vrlo dobro s jendostupanjskim RO sustavom. Lako je postići 17+ Megaohm s jendostupanjskim RO sustavom. Većina USP WFI i pročišćenih vodnih sustava lako udovoljava zahtjevima s jendostupanjskim RO sustavom. Kao osnovno znanje u industriji obrade vode, omekšavanje s jendostupanjskim RO sustavom jeftinije je i manje složeno od dvostupanjskog RO sustava.

Prednosti dvostupanjskog RO sustav s EDI-jem, daje sljedeće prednosti, a često se koristi za elektrane ili farmaceutsku primjenu.

Niža vodljivost = veća EDI kvaliteta
Niži CO2 = veće uklanjanje silike

Jendostupanjski RO sustavi mogu se poboljšati membranskim otplinjačem za još bolje EDI performanse. Otplinjač može smanjiti CO2 što povećava performanse EDI-a, smanjuje potencijal uklanjajna i pomaže pri uklanjanju SiO2 pomoću EDI stroja.

Ukratko, EDI sustavi imaju mnogo opcija:

Omekšivač - zatim RO - EDI moduli
Omekšivač - zatim RO - Otplinjač - EDI moduli

Teško je udovoljiti specifikaciji EDI postrojenjima bez podešavanja pH i / ili otplinjača. Smanjenje CO2 prije EDI će smanjiti opterećenje i poboljšati kvalitetu proizvoda. 

Kako djeluje elektrodeionizacija?

Elektrodeionizacija je osmišljena za poliranje permeata kad voda već prođe kroz sustav za filtriranje vode, poput reverzne osmoze. Ovaj sustav koristi malu potrošnju energije i uklanja potrebu za skupim i nesigurnim kemikalijama koje se koriste u konvencionalnim filtrima za izmjenu jona. Takvi čimbenici znatno smanjuju troškove rada i pomažu tvrtkama za preradu vode da ispune svoje kvote zaštite okoliša.

Imaju li EDI sustavi teško uklanjanje CO2?


Za razliku od RO sustava, EDI sustavi u obradi vode mogu ukloniti koncentraciju CO2 iz dovodne vode. To je važno s obzirom da je ugljični dioksid naizgled ioniziran u vodi, zbog čega se njegova koncentracija ne može mjeriti mjerenjem vodljivosti. Uz to, budući da RO sustavi nisu u stanju iskorijeniti ugljični dioksid, to ostavlja značajnu ovisnost EDI sustavu da to učini.