Reverzna osmoza

Što je osmoza?

OSMOZA je kretanje molekula otapala kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju otopljenih tvari kako bi se koncentracije s obje strane membrane izjednačile. Pojednostavljeno, otapalo se kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu pri čemu nastoji smanjiti razlike u koncentraciji i ostvariti ravnotežu.

Što je reverzna osmoza?

Reverzna osmoza, poznata je kao najsavršeniji proces filtracije uopće. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode sve do veličine 0,0001 um. 
Obrnuta osmoza se koristi za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije koje postoje.

Razlika između reverzne osmoze od običnog filtera za vodu!

Kako bi se odvojile čestice nečistoća i sedimenta iz vode, obični filtri za vodu koriste mreže. Reverzna osmoza koristi polupropusnu membranu koja otklanja ne samo čestice već i veoma visok postotak rastvorenih tvari u vodi.

Membrana i kako funkcionira?

Membrana se sastoji od više tankih slojeva ili traka tanke opne / tkanine koji su zajedno prešani i uvaljani u spiralu oko cijevi za odvod filtrata (permeata). Materijal membrane je polu-propusan, a ona omogućuje da molekule vode prođu kroz nju dok ona služi kao prepreka za otopljene tvari. Kada voda prolazi kroz membranu, molekule prodiru u membranu, vršeći svoju funkciju oko spirale prikupljajući čestice vode u centar cijevi. Preostali kontaminanti se koncentriraju i ispiru s površine membrane u odvod.

3M Ponuda

U našem asortimanu možete pronaći osmoze standardnih izvedbi, no prema zahtjevima i potrebama kupaca izrađujemo reverzne osmoze velikih/malih kapaciteta, namjenjene za industriju ili domačinstva. Kada je u pitanju morska voda kao radni medij za reverznu osmozu, možemo ponuditi visokosofisticirana rješenja filtracije s velikim uštedama električne energije u samom procesu obrade što samim time utječe i na smanjenje troškova rada, a i na cijenu proizvodene vode.

Standardne reverzne osmoze iz 3M asortimana

Naziv reverzne osmoze                 Kapacitet proizvedenog permeata                

    3MRO1 - 40x40BW/TW                                  250 l/h

    3MRO2 - 40x40BW/TW                                   500 l/h

    3MRO3 - 40x40BW/TW                                   750 l/h

    3MRO4 - 40x40BW/TW                                  1000 l/h

    3MRO5 - 40x40BW/TW                                  1250 l/h

    3MRO6 - 40x40BW/TW                                  1500 l/h

Primjena 3M reverznih osmoza

3M sustavi reverzne osmoze obično se nalaze u kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, industriji hrane i pića, obradi metala, galvanskom prekrivanju, tretmanu vode za grijanje u kotlovima u elektranama i stvaranju pitke vode iz bočate ili morske vode. Postoje tri osnovne vrste sirove vode za koje je potrebna desalinizacija, svaka s različitim sadržajem soli: pitka voda, bočata voda i morska voda.

Kako bi dobro odabrali obratite se našem stručnom osoblju

3M-ovi inženjeri/serviseri su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u rukovanju i analizama sirove vode. Oni će procijeniti analizu sirove vode i identificirati najprikladniji sustav reverzne osmoze za Vas. Tako da kupac bio što zadovoljniji spremini smo isporučuiti svu potrebnu tehnologiju prije i nakon obrade vode reverznom osmozom.

TW: pitka voda, BW: bočasta voda, SW: morska voda. Sve što trebate učiniti je odabrati željenu razinu performansi - tada možete sjesti i osloniti se na izvrsnu uslugu naših stručnjaka.

Pored toga, 3M ima veliko iskustvo u izgradnji drugih posebnih sustava, poput dvostupanjskih sustava, za veće zahtjeve kvalitete permeata. Molimo kontaktirajte nas za više detalja.