Omekšivači vode

Omekšivači vode su uređaji koji rade na principu ionske izmjene. U reverzibilnom kemijskom procesu ioni kalcija i magnezija koji uzrokuju tvrdoću vode zamjenjuju se ionima natrija koji vodi daju funkcionalni karakter omekšane vode. Po zasićenju, masa se obnavlja postupkom regeneracije pomoću otopine kuhinjske soli.

Različita koncentracija kalcijevih i magnezijevih iona određuje i različitu tvrdoću vode koja se mjeri u stupnjevima tvrdoće. Kvaliteta vode opada što je stupanj tvrdoće veći.

 

 Klasifikacija vode prema tvrdoći:                          Tvrdoća vode u tzv. njemačkim stupnjevima dH

            Meka voda                                                                                   <4 °dH
           Lagano tvrda                                                                                4 - 11 °dH
            Tvrda voda                                                                                 11 - 17 °dH
            Jako tvrda                                                                                    >17 °dH


KADA I ZAŠTO TREBAMO OMEKŠANU VODU?

Omekšana voda znatno utječe na trajnost i učinkovitost industrijske opreme i uređaja u domaćinstvu. Zaštita kotlova, sanitarija, bojlera, perilica, cjevovoda i slično od nastajanja
kamenca produljuje radni vijek opreme i uređaja, omogućava pouzdan rad i bitno smanjuje troškove održavanja.
Praktični primjeri korištenja omekšane vode:

  • Kod pranja odjeće smanjuje potrebu za detergentima i do 40%! Nema potrebe za korištenjem omekšivača, a odjeća zadržava postojanost materijala i boju.
  • Nakon pranja posuđe, čaše i radni prostor kuhinje zadržavaju sjaj, bez mutnih kapljica
  • Prilikom kuhanja obroci su ukusniji, a topli napici poput kave i čaja aromatičniji
  • Nakon kupanja, tuširanja ili brijanja nema iritacije niti peckanja kože
  • Sanitarije kupaonica su čiste, bez naslaga kamenca

PRIMJENA OMEKŠIVAČA

Omekšivači imaju širok spektar primjene budući da se voda koristi u svim proizvodnim granama i djelatnostima kao procesni medij ili energent 

  • Prerađivačka industrija
  • Hoteli i restorani
  • Farmaceutska i medicinska djelatnost
  • Domaćinstva i uredi
  • Procesna industrija