Reverzna osmoza

Što je osmoza?

OSMOZA je kretanje molekula otapala kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju otopljenih tvari kako bi se koncentracije s obje strane membrane izjednačile. Pojednostavljeno, otapalo se kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu pri čemu nastoji smanjiti razlike u koncentraciji i ostvariti ravnotežu.

Što je reverzna osmoza?

Reverzna osmoza, poznata je kao najsavršeniji proces filtracije uopće. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode sve do veličine 0,0001 um.
Reverzna osmoza se koristi za pročišćavanje vode i odstranjivanje anorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, okusa i ostalih svojstava vode. Tako dobivamo najkvalitetniju vodu koja zadovoljava i najzahtjevnije specifikacije koje postoje.

Razlika između reverzne osmoze od običnog filtera za vodu!

Kako bi se odvojile čestice nečistoća i sedimenta iz vode, obični filtri za vodu koriste sita. Reverzna osmoza koristi polupropusnu membranu koja otklanja ne samo čestice već i veoma visok postotak otopljenih tvari u vodi.

Membrana i kako funkcionira?

Membrana se sastoji od više tankih slojeva ili traka tanke opne / tkanine koji su zajedno prešani i uvaljani u spiralu oko cijevi za odvod filtrata (permeata). Materijal membrane je polu-propusan, a ona omogućuje da molekule vode prođu kroz nju dok ona služi kao prepreka za otopljene tvari. Kada voda prolazi kroz membranu, molekule prodiru u membranu, vršeći svoju funkciju oko spirale prikupljajući čestice vode u centar cijevi. Preostali kontaminati se koncentriraju i ispiru s površine membrane u odvod.

3M Ponuda

U našem asortimanu možete pronaći osmoze standardnih izvedbi, no prema zahtjevima i potrebama kupaca izrađujemo reverzne osmoze velikih/malih kapaciteta, namjenjene za industriju ili domačinstva. Kada je u pitanju morska voda kao radni medij za reverznu osmozu, možemo ponuditi visokosofisticirana rješenja filtracije s velikim uštedama električne energije u samom procesu obrade što samim time utječe i na smanjenje troškova rada, a i na cijenu proizvodene vode.

GALERIJA

3M

Školska 60
Gornje Podotočje
10 410 Velika Gorica

Tel. + 385 1 6233 488

Fax. + 385 1 6233 487
info@3-m.hr 

NEWSLETTER

Primjeren pojedinoj industriji, naš newsletter sadrži zanimljive informacije za korisnike, novosti iz branše te praktične savjete za klijente i projektante.

Imate li problema s kvalitetom vode u domaćinstvu?

Imamo rješenje za Vas!