JER VODA JE VAŽNA
Od davnina se zna da je dobro zdravlje povezano s korištenjem čiste vode.
Razvojem znanosti dokazana je povezanost uzročnika mnogih bolesti s prisustvom određenih mikroorganizama u vodi.
Od 1900. godine počinje široka primjena kloriranja pitke vode u svrhu sprečavanja širenja bolesti i povećanja kvalitete vode.
Dezinfekcija vode podrazumijeva uništavanje patogenih mikroorganizama i može se vršiti kemijskim i fizikalnim postupkom.
Sredstva za dezinfekciju također uklanjaju organska onečišćenja koja mikroorganizmima služe ili kao hrana ili kao termička zaštita.
Osim uništavanja mikroorganizama, sredstva za dezinfekciju moraju imati i rezidual koji osigurava da voda i nakon dezinfekcije bude sigurna.
Najčešće kemijsko sredstvo koje se koristi za dezinfekciju je natrijev hipoklorit, jer ga je vrlo jednostavno dozirati, siguran je, a njegova prisutnost u pitkoj vodi lako je mjerljiva.