Različita koncentracija kalcijevih i magnezijevih iona određuje i različitu tvrdoću vode koja se mjeri u stupnjevima tvrdoće. Kvaliteta vode opada što je stupanj tvrdoće veći.
Klasifikacija vode prema tvrdoći | Tvrdoća vode u tzv. njemačkim stupnjevima dH |
Meka voda | <4odH |
Lagano tvrda | 4o-11odH |
Tvrda voda | 11o– 170dH |
Jako tvrda | >17odH |
Omekšivači vode su uređaji koji rade na principu ionske izmjene: u reverzibilnom kemijskom procesu ioni kalcija i magnezija koji uzrokuju tvrdoću vode zamjenjuju se ionima natrija koji vodi daju funkcionalni karakter omekšane vode. Po zasićenju, masa se obnavlja postupkom regeneracije pomoću otopine kuhinjske soli.
Kada i zašto trebamo omekšanu vodu?
Omekšana voda znatno utječe na trajnost i učinkovitost industrijske opreme i uređaja u domaćinstvu. Zaštita kotlova, sanitarija, bojlera, perilica, cjevovoda i slično od nastajanja kamenca produljuje radni vijek opreme i uređaja, omogućava pouzdan rad i bitno smanjuje troškove održavanja.
Praktični primjeri korištenja omekšane vode:
- Kod pranja odjeće smanjuje potrebu za deterdžentima i do 40%!
Nema potrebe za korištenjem omekšivača, a odjeća zadržava postojanost materijala i boju.
- Nakon pranja posuđe, čaše i radni prostor kuhinje zadržavaju sjaj, bez mutnih kapljica
- Prilikom kuhanja obroci su ukusniji, a topli napici poput kave i čaja aromatičniji
- Nakon kupanja, tuširanja ili brijanja nema iritacije niti peckanja kože
- Sanitarije kupaonica su čiste, bez naslaga kamenca